Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 37 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Mykotoxikologická kvalita ovsa
PEJSAROVÁ, Hana
Cílem práce bylo porovnat 10 odrůd ovsa, pěstovaných v letech 2009 až 2012 na pokusném pozemku Jihočeské Univerzity v Českých Budějovicích, z hlediska mykotoxikologické kvality a jednotlivých faktorů, které na ni působí (ročník, předplodina). Byla sledována přítomnost houbových patogenů, obzvláště Fusarium sp. a hladina vybraných mykotoxinů (HT-2 a T-2 toxinu, deoxynivalenolu, nivalenolu a D3G) u 4 odrůd nahého a 6 odrůd pluchatého ovsa. Porovnávána byla citlivost jednotlivých odrůd k napadení, hladina jednotlivých mykotoxinů v zrnu, růstové charakteristiky ovsa hodnocené v průběhu vegetace a parametry technologické kvality.
Zdravotní stav okrasných rostlin čeledi Begoniaceae ve skleníkových systémech
DEMELOVÁ, Šárka
Tato práce má za cíl zjistit patogeny, které způsobují úhyn hlíz Begonií při přezimování. Pokusy se skládaly ze dvou hlavních částí, a to ze zjištění mykóz během vegetace a z laboratorních testů u přezimovávacích hlíz. Během vegetace byl pravidelně jednou týdně kontrolován makroskopicky zdravotní stav a počet zdravých, nemocných a uhynulých rostlin. Do laboratorních testů byly používány hlízy před přezimováním a v jarní sezoně hlízy odumřelé a životaschopné. Výběr hlíz k testování se řídil faktorem odolnosti odrůd vůči chorobám, který byl určen dle výsledků mortality z předchozí sklizně. Na základě tohoto faktoru byly vybrány odrůdy nejnáchylnější (Begonia tuberhybrida bílá), průměrné (Begonia pendula žluto-oranžová) a nejodolnější (Begonia tuberhybrida rumělková, červená). Během vegetace byly porosty sledovány ve všech vývojových stádiích.
Strategie minimalizace výskytu patogenů v klasech pšenice
Jurčík, Milan
Předložená práce je zaměřena na popis původců klasových chorob pšenice ozimé a strategie jejich eliminace. Úvodní část je věnována významu, rozdělení, tradičním i méně tradičním užitkovým směrům pěstování a charakteristice pšenice. Navazují informace o produkci a pěstitelských plochách v České republice za poslední dekádu. Přiblížen je význam genetického faktoru v procesu tvorby výnosu pšenice, popsány jsou také klíčové parametry kvality zrna. Zmíněna je odolnost odrůd pšenice vůči patogenům na základě genových resistencí i pasivních mechanismů odolnosti napomáhajících (typ kvetení, hustota klasu a výška rostliny). Popsány jsou agrotechnická opatření, vedoucí k eliminaci výskytu patogenů v porostech (kvalita osiva, předplodina, zpracování půdy, termín setí a výsevek vč. hloubky setí, výživa a zdravotní stav, volba přípravku, termín a způsob jeho aplikace). Převážná část práce je věnována popisu chorob poškozujících klas pšenice a jejich původců, vč. návrhu strategií minimalizace jejich výskytu v porostech.
Metody stanovení mykotoxinů v obilninách
Trifković, Miloš
Mykotoxiny, které produkují Fusarium spp. a choroba způsobená těmito druhy, Fusarium Head Blight (FHB), na oblinách představuje globální problém pro bezpečnost potravin a krmiv. Abychom zjistili, zda je BoMill IQ schopen rozpoznat obsah mykotoxinu v obilích ječmene, testovali jsme tři různé odrůdy od pěti firem ve dvou opakováních. Tento přístroj využívá Near Infrared Transmittance (NIT) technologii k odlišení obilek obsahujících mykotoxiny od zdravých na základě obsahu jednotlivých proteinů. Byla pozorována korelace mezi obsahy proteinů a testovaných mykotoxinů (deoxynivalenol a nivalenol). Mezi mykotoxiny a obsahem proteinů byla nalezena silně negativní korelace, ale mezi deoxynivalenolem a nivalenolem existovala silně pozitivní korelace. Výsledky ukázaly, že tato technologie může být použita k určení obsahu mykotoxinů v jednotlivých obilek a k třídění obilek do různých frakcích, které se liší obsahem mykotoxinů.
Choroby obilnin od zasetí až do sklizně (determinace a možnosti ochrany): Metodika pro praxi
Slavíková, Lucie ; Chrpová, Jana ; Palicová, Jana ; Hanzalová, Alena ; Dumalasová, Veronika ; Ripl, Jan ; Jarošová, Jana ; Kumar, Jiban
Problematika houbových a virových chorob pšenice je vzhledem k vysokému zastoupení obilnin v osevních postupech a velké pěstované ploše stále velmi aktuální téma. Hlavními virovými chorobami jsou virová zakrslost pšenice, (původce WDV), žlutá virová zakrslost ječmene (původce BYDV) a virová čárkovitá mozaika pšenice způsobovaná virem WSMV. Z houbových chorob jsou obilné porosty nejčastěji decimovány stéblolamem, padlím, sněťmi, rzemi, klasovými fuzariózami a listovými skvrnitostmi. Tato metodika shrnuje současné poznatky o uvedených virových a houbových chorobách, zaměřuje se na popis, původce, symptomy, výskyt, polní i laboratorní diagnostiku a možnosti záměny. Jednotlivé choroby jsou řazeny v pořadí, v jakém je riziko jejich výskytu v agroekosystému. Metodika může sloužit široké zemědělské veřejnosti jako klíč k určování jednotlivých chorob obilnin.
Plný text: Stáhnout plný textPDF
Houby energeticky významných rostlin
Janďourková, Hana ; Novotný, David (vedoucí práce) ; Marková, Jaroslava (oponent)
Tato práce je literární rešerší o houbách energeticky významných rostlin. Uvedeny jsou nejdůležitější fytopatogenní a endofytické houby energetických rostlin, se zvláštním zřetelem k rodu Fusarium. Energetické rostliny jsou rostliny pěstované pro fytoenergetiku. Druhy vhodné pro tento účel byly vybrány zejména pro vysoké výnosy biomasy při co nejnižší vložené práci. Jedná se o rozmanité druhy rostlin od trav až po dřeviny. Mykobiota energeticky významných rostlin je stále ještě málo prozkoumána ve srovnání s tradičně pěstovanými zemědělskými plodinami. Více je známo o fytopatogenních houbách než o endofytech energetických rostlin. Ve své diplomové práci se budu věnovat studiu endofytické mykobioty ozdobnice čínské, šťovíku krmného a čiroku, proto byla excerpce mykobioty těchto rostlin provedena do větší hloubky. Anamorfní rod Fusarium je jeden z nejvýznamějších rodů fytopatogenních a endofytických hub bylin. Z tohoto důvodu je mu věnován větší prostor. Klíčová slova: fytopatogenní houby, endofyty, energetické rostliny, fytoenergetika, Fusarium
Porovnání metod ochrany ječmene jarního proti houbám r. Fusarium v konvenčním a ekologickém zemědělství
Kantorová, Aneta
Fuzariózy, způsobené fytopatogenními houbami rodu Fusarium, patří k celosvětově závažným chorobám většiny zemědělských plodin. Fuzária jsou významnými producenty nežádoucích mykotoxinů. Byly porovnány metody ochrany obilnin proti houbám r. Fusarium v konvenčním a ekologickém zemědělství a vyhodnocena účinnost vybraných látek na růst mycelia F. culmorum a F. poae, vyskytujících se nejčastěji na jarním sladovnickém ječmeni. V podmínkách in vitro byl na kulturách z monosporických izolátů fuzárií sledován vliv přípravků Zinran a Dolosul pro ekologické zemědělství a účinných látek fungicidů Zantara, Hutton a Prosaro 250 EC pro konvenční zemědělství na růst mycelia. Nejvyšší účinnost na potlačení růstu mycelia byla zaznamenána při použití fungicidního přípravku Zantara u obou druhů fuzárií. Nejnižší účinnost na potlačení růstu mycelia fuzárií byla zaznamenána u přípravku Dolosul, který je povolený pro aplikaci v ekologickém zemědělství. Fungicidní přípravky používané v konvenčním zemědělství vykazují vyšší požadovanou účinnost proti houbám r. Fusarium než přípravky používané v ekologickém zemědělství.
Hodnocení antifungální aktivity inhibitorů proteas z hlíz bramboru (Solanum tuberosum L.)
REISEROVÁ, Jana
Tato diplomová práce se zabývá inhibitory proteas izolovaných z hlíz bramboru hlíznatého (Solanum tuberosum L.) a hodnocením jejich antifungálních vlastností. Teoretická část pojednává o inhibitorech proteas, které mají antifungální účinek. Jako materiál pro izolaci inhibitorů proteas pomocí separačních technik byly použity odrůdy Adéla, Ornella a Eurostarch. Proteinové frakce byly testovány proti vybraným mikroskopickým houbám rodu Rhizoctonia a rodu Fusarium, které jsou významnými patogeny v zemědělství. Jejich aktivita byla vyhodnocena a statisticky zpracována.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 37 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.